Collar Tie Kitchen Refresh

Following a previous smaller-scale kitchen refresh, the homeowners were looking to brighten and modernize their 187 sq. ft. kitchen – which extended from the 1800-built home. Due to the space’s extension, the kitchen would often get drafty and cold during the winter months, causing the homeowners to limit their time in the heart of the home.

Project Type

Kitchen

Price

$$$

Location

Newburyport, MA

| Before

To kick off the construction phase, the crew removed the existing finishes and fixtures and a select few of the original cherry cabinets – some were salvaged and reused in the final space. Once the shell of the kitchen remained, our plumbing and electrical subcontractors began their rough-ins, starting with the addition of radiant heat floors to warm up the kitchen throughout the coldest of months.

During the finishing phase, the crews installed new painted shaker-style cabinets (cue the salvaged cabinets!), mimicking the original kitchen footprint. To finish off the cabinets, knurled chrome knobs and pulls were installed and the bases were topped with luxurious white quartz. To add contrast and depth to the space, the homeowner’s opted to include a separate bar area that was topped with a maple butcher block top – which blended perfectly with the exposed maple shelves to display the array of drinking glasses. 

To continue the modernization of the space, the crews installed new stainless steel appliances, including a Wi-Fi-enabled range, ice maker, and beverage fridge situated underneath the bar area. Other features included two 12’ rough sawn fir beams spanning the width of the kitchen, tall and elegant island pendant lights, and a refurbished interior window that offers visibility to the second floor of the home.